Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macherstudio
    RS
    S_OCP Member
    • 2008
    • 2378
    • Mitshibishi
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

DetailerShopP-ń, i chociażby dlatego to forum jest. ... NAJ
    www.prostetorodo.pl

Komentarz

• gusiak11
      L&K
      • 2013
      • 1362
      • Ford

macherstudio,

Będziesz potrzebował jeszcze cos do skóry, bo w brew potocznej opinii alcantara niema nic wspólnego ze skorą może być colourlock ale są też inne równie dobre środki, ja jestem zadowolony z Megsa.
      Można ją wyczyścić słabym APC i zabezpieczyć Natural Look-iem też ładnie i świeżo sie będzie prezentowała
      http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• macherstudio
        RS
        S_OCP Member
        • 2008
        • 2378
        • Mitshibishi
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Czy gra warta świeczki - tzn - czy skóra do odratowania (chyba tylko wymiana) a jak alcantara ?
        www.prostetorodo.pl

Komentarz

• staraoctavia
          Elegance
          • 2013
          • 825

Ta skóra może wyglądać jak nowa, jeśli zajmie się nią doświadczona osoba, po zdjęciu alcantarę ciężko ocenić czy jest tylko bardzo brudna czy już wytarta.
          Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• macherstudio
            RS
            S_OCP Member
            • 2008
            • 2378
            • Mitshibishi
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Kurcze aby ktoś był z Radomia :diabelski_usmiech
            www.prostetorodo.pl

Komentarz

• gusiak11
              L&K
              • 2013
              • 1362
              • Ford

obstawiam ze jest brudna, wnoszę po górnym łączeniu alc ze skórą tam też są takie syfy...

Generalnie.... jak cena atrakcyjna coś da się z tego wyciągnąć... jak drogo kwestia przemyślenia, da się je wyciągnąć ale tanio nie będzie. Drogi fotel+naprawa (czyszczenie alcantary, malowanie skóry) = drogie fotele to może warto poszukać innych w lepszym stanie

Komentarz

• Gladzik
                Classic
                • 2014
                • 34

Dziekuje za odpowiedzi zakupy juz leza na polce
                zostala jeszcze kwestia pianownicy do myjki(Karcher k5) ale to kwestia do 200 zeta jak ogladalem i bedzie PA.
                Gorzej bo jeszcze kwestia maszynki, padow past mi pozostala ale bede walczyl. Czytam na ta chwile moze cos jeszcze znajde
                Lepiej komus wejsc w droge niz w ....

Komentarz

• macherstudio
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 2378
                  • Mitshibishi
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Pyt.

Model: Passat B5 FL
                  Rocznik: 2001
                  Kolor: La7w (srebrny)

Pytanie: Czy warto stosować Deep Crystal POLISH (MQ) - na kolor srebrny ?

Do czarnego miałem taki zestaw:

Obecnie został mi tylko WOSK i SZAMPON - może to mój brak doświadczenia ale miałem wrażenie, że wosk nakładany ręcznie (bez maszynki) nie utrzymywał się zbyt długo - nie wiem czy taki jego urok po prostu czy błąd jakiś robiłem przy nakładaniu.
                  www.prostetorodo.pl

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                    Rider
                    • 2014
                    • 284
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

To chyba jest tylko glaze czy raczej politura jeśli dobrze pamiętam. Auto z pewnością będzie miało lepszy look po takim zabiegu. Może nie będzie to taka różnica jak na czarnym ale będzie lepiej
                    Jeśli chciałbyś stosować ten środek pod wosk to, mimo lepszego wyglądu, wosk ten będzie trzymał się zdecydowanie krócej.
                    DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
                    https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
                    http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• macherstudio
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 2378
                      • Mitshibishi
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

DetailerShopP-ń, czyli mam odp czemu wosk mi krotko leżał - bo zawsze był stosowany po DeepCrystalPolish
                      www.prostetorodo.pl

Komentarz

• leonn
                        RS
                        • 2011
                        • 2726
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

W październiku woskowałem auto i myślałem, że już nie ma po wosku ani śladu, a ostatnio pojechałem na bezdotykową do Bricomarche tylko błoto spłukać i wydaje mi się, że piane albo wodę mają inną, lepszą niż tam gdzie zwykle myję. Bo tak wygląda lakier jak wczoraj deszcz pokropił.
                        Załączone pliki

Komentarz

• gusiak11
                          L&K
                          • 2013
                          • 1362
                          • Ford

Zamieszczone przez leonn
                          tylko błoto spłukać i wydaje mi się, że piane albo wodę mają inną, lepszą niż tam gdzie zwykle myję
                          Wiesz każda myjka myje zupełnie inaczej, nawet te same po np. pół roku potrafi się popsuć, nie oszukujmy się to nie jest instytucja charytatywna na początku jest git potem jakość spada bo ekonomia jest jedna no coż...

Komentarz

• zsolpyw
                            Elegance
                            • 2012
                            • 897

leonn, rewelacji nie ma, wosk oslabiony. Cos tam siedzi ale dogorywa :P
                            Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• macherstudio
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 2378
                              • Mitshibishi
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Model: Passat B5 FL
                              Rocznik: 2001
                              Kolor: La7w (srebrny)

Skoro mam już TECH Wax 2.0
                              Co proponujecie przed ..... laickie pyt, ale będę wdzięczny za wyjaśnienia, nakładał będę ręcznie docierał maszynką (niestety nic prof) po prostu .... ręczna praca taka na kol. czarnym / zielonym z DeepCrystal Polish robiła dla mnie super efekty, nie ukrywam, że po zastosowaniu glinki na starym lakierze miałem mieszane uczucia co do uwidocznienia się niedoskonałości - i pewnie tutaj należało coś ściernego zastosować (tak czuję) aby zniwelować efekt glinki - więc ..... jak zagospodarowąć mogę wolne 5 godzin Waszym zdaniem aby efekt srebrnego kolory mnie ucieszył ?
                              www.prostetorodo.pl

Komentarz

• gusiak11
                                L&K
                                • 2013
                                • 1362
                                • Ford

Zamieszczone przez macherstudio
                                nakładał będę ręcznie docierał maszynką
                                No trochę nie tak, docierasz ręczni, skoro nie chce iść znaczy że za dużo wosku nałożyłeś a co za tym idzie zmarnowałeś bo czy położymy cienko czy grubo nie ma znaczenia na lakierze zostaje ile ma zostać a reszta w fibrę.

czarnym / zielonym z DeepCrystal Polish robiła dla mnie super efekty
                                Noo i nie ma w tym nic dziwnego jak sama nazwa wskazuje gleboki krystaliczny połysk i ta politura to zapewnia, jest to lekko ścierana politura cos usnie reszte zamaskuje dając połysk

jak zagospodarowąć mogę wolne 5 godzin Waszym zdaniem aby efekt srebrnego kolory mnie ucieszył
                                Punkt widzenia... zależy... ale srebrny jest bardzo niewdzieczny jak to większość jasnych kolorów co nie oznacza że nie da. Niestety wymaga to czasu, pracy i jeszcze raz czasu i pracy... ale efekt powinien być zadowalający daleko mu będzie do czarnego ale na pewno nabierze blasku

Co do kosmetyków jakie należało by użyć... podejrzewam ilu tu nas na forum każdy napisze cos innego

Komentarz

• leonn
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2726
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez gusiak11
                                  Zamieszczone przez leonn
                                  tylko błoto spłukać i wydaje mi się, że piane albo wodę mają inną, lepszą niż tam gdzie zwykle myję
                                  nie oszukujmy się to nie jest instytucja charytatywna na początku jest git potem jakość spada bo ekonomia jest jedna no coż...
                                  Też mi się tak wydaję, że już rzeźbią na jakości piany i wody, :twisted: bo już drugi raz byłem spłukać auto na Brico i efekt jest lepszy niż tam gdzie zwylke myje szczotką lub rękawicą.

Zamieszczone przez zsolpyw
                                  leonn, rewelacji nie ma, wosk oslabiony. Cos tam siedzi ale dogorywa :P
                                  No właśnie wiem :P ale jak za wosk za 35zł to i tak nie źle a zostało mi jeszcze na jedno woskowanie :wink:

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                    Rider
                                    • 2014
                                    • 284
                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

macherstudio, moim zdaniem jeśli masz tylko ok 5 godzin czasu a pogoda jest jaka jest ("sorry, taki mamy klimat") to chyba lepiej żeby efekt Twojej pracy był trochę mniej spektakularny ale za to żeby się dłużej utrzymał.
                                    Nie wiadomo kiedy znowu sprzyjające warunki i/lub czas na pieszczenie passata. Za to jak już się zrobi cieplej, pogoda będzie bardziej stabilna a dzień dłuższy to będziesz mógł kombinować do woli

Deep Crystal Polish odłóż sobie na lato.
                                    Umyj dokładnie samochód.
                                    Dekontaminacja chemiczna.
                                    Glinkowanie.
                                    [tutaj można by zapodać odświeżenie Megsowym UC ale na srebrnym VW efekt może być zbyt mały w stosunku do włożonej pracy]
                                    Drugie mycie i/lub IPA.
                                    NXT Wax

i byle do wiosny

Komentarz

• tomekb1
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 352

Panowie poradźcie
                                      Próbowałem czytać, ale strasznie dużo stron i jeszcze więcej zdjęć.
                                      Zdecydowałem się na kosmetyki Meguiar's.
                                      Teraz pytania.
                                      Po pierwsze szampon. Jeśli mam twardą wodę (zacieki gdy nie wytrę), to NXT generation car wash powinien być chyba lepszy niż Gold class wash ?
                                      Pytanie 2
                                      Jaki wosk? Nxt czy ten o nr 16 ? Zależy mi by jak najdłużej poleżał. Jeśli się nie mylę to trwalszy jest nr 16, ale czy wtedy między dokladnymi woskowaniami i glinkowaniem będę mógł stosować wosk w spreyu Ultimate quik wax , czy wtedy skoro wosk w sprayu jest syntetyczny, to do woskowania "zasadniczego" powinienem zastosować też wosk syntetyczny czyli nxt ? (Nie mogłem znaleźć czy 16 to wosk syntetyczny czy naturalny).

Pytanie 3. Czy do glinkowania konieczny jest quik detalier, czy wystarczy dla zwilzenia woda z szamponem?
                                      Pytanie 4. Ręcznik Sine microfibre 60x40. Czy wystarczy jeden , aby osuszyc auto ?

Dzięki za odpowiedzi i zrozumienie braku moich umiejętności w zakresie car detailingu.
                                      Pozdrawiam
                                      Tomek

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                        Rider
                                        • 2014
                                        • 284
                                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

tomekb1,
                                        szampon NXT bedzie lepszy ale wytarcia do sucha to nie zastapi Oba niestety nie są wielce delikatne dla wosków.

No.16 ma dodatek carnauby.

Do glinkowania przydaje się QD ale jeśli masz dobry (śliski) szampon to też będzie ok. Do mycia i glinkowania polecam Gyeon Bathe.

Ręcznik 60x40 jest za mały żeby osuszyć auto. Zwłaszcza większy i zwłaszcza gdy jest chłodniej.

Komentarz

• tomekb1
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 352

A co z naprzemiennym stosowaniem wosku nr16 i wosku syntetycznego w sprayu? Można tak robić ?
                                          Trochę zaniepokoiła mnie informacja że szampony wymienione przeze mnie nie są zbyt delikatne dla woskow (info na stronie megsa mówi że nie niszczą)
                                          Pozdrawiam
                                          Tomek

Komentarz

• gusiak11
                                            L&K
                                            • 2013
                                            • 1362
                                            • Ford

Zamieszczone przez tomekb1
                                            info na stronie megsa mówi że nie niszczą
                                            a co maja napisać... tj. marketing, jak by Ci napisali ze nie jest łagodny dla wosku to byś nie kupil

sam nie miałem ale koledzy twierdzą że ''wcina'' wosk jak królik marchew

Komentarz

• tomekb1
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 352

Zamieszczone przez gusiak11
                                              Zamieszczone przez tomekb1
                                              info na stronie megsa mówi że nie niszczą
                                              a co maja napisać... tj. marketing, jak by Ci napisali ze nie jest łagodny dla wosku to byś nie kupil

sam nie miałem ale koledzy twierdzą że ''wcina'' wosk jak królik marchew
                                              A który w takim razie nie wcina?
                                              Pozdrawiam
                                              Tomek

Komentarz

• Eidos71
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2050
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

tomekb1 - jest wiele łagodnych szamponów, nie zjadających wosku (oczywiście przy stosowaniu zgodnym z zaleceniami producentów): polecam DG #901, Prima Hydro Wash, lub CG Mr Pink.
                                                Co do wosku i QD: sztywne zasady mówią, że należy stosować wosk (cleaner) i QD jednego producenta. Ale zasady są po to, aby je łamać :diabelski_usmiech , więc śmiało można wosk jednego producenta wspomagać QD innego. Najlepiej trzymać się tego, aby na wosk naturalny stosować QD z zawartością carnauby - na sealant można stosować dowolne QD. Powodem tego jest fakt, iż syntetyki posiadają w składzie substancje chemiczne, które bardzo często migiem "rozprawiają się" z leżącymi pod nimi woskami naturalnymi.
                                                A tak w ogóle - dlaczego zdecydowałeś się na Meg'sa ? #16 jest bardzo niewdzięcznym w stosowaniu woskiem - trtzeba uważać, aby nie przesadzać z ilością tego wosku przy nakładaniu, bo później polerowanie nadmiaru jest katorgą... Jeśli zaczynasz swoją przygodę z detailingiem, a chcesz wosku trwałego, który będzie twoim pierwszym markowym produktem, polecam Collinite 845.
                                                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                                  Rider
                                                  • 2014
                                                  • 284
                                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Dokładnie tak jak koledzy piszą.

Woski twarde o dobrej relacji ceny do jakości i trwałości to też np. Poorboy's World Natty's Red, Collinite 476s, Soft99 ( King Of Gloss, Fusso Coat 12 Months).

Komentarz

• kropi
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 153

Mnie się cały czas micha śmieje jak widzę moje auto po Wet Coacie - trzyma już miesiąc, przy ostatnim myciu "dopsiukałem" w paru miejscach i znowu jest pięknie - jutro zrobię test myjni bezdotykowej na BP (gorąca woda z proszkiem), zobaczymy czy nie spłynie - ale jeśli nawet, to znów dopsiukam
                                                    Woskowanie zostawię sobie na bardziej przyjazną aurę...

Komentarz

Pracuję...